# Only 1 in 9 Students Get this Math Question Right

## Latest PSLE Math question style

Amelia bought 24 chocolate muffins, some strawberry muffins and some hazelnut muffins to give to her classmates. Each muffin cost \$3 and she paid \$198 for all the muffins. Each of her classmates was given 2 muffins and there were no muffins left. Each statement below is either true, false or not possible to tell from the information given. For each statement, choose the right response - True, False or Not Possible To Tell

1. There were 34 people in Amelia’s class
2. Amelia bought 4 times as many hazelnut muffins as strawberry muffins.

Have fun!

Try it before scrolling down to answers below...

Explanation:
Total number of muffins \$198/\$3 = 66
No. of classmates 66/2 = 33
Many students will select False for part (a). But Amelia did not give herself any muffin. Amelia has 33 classmates. Therefore including Amelia, there will be 33+1=34 people in the class.
The answer for (a) is True.

Many students will select Not Possible to Tell for part (b) without doing any working. This is a pitfall.😏
Total number of strawberry muffins and hazelnut muffins 66 – 24 = 42
Hazelnut 4 units
Strawberry 1 unit
4 units + 1 unit = 5 units
5 units ➡️ 42
Now we have a problem. 42 cannot be divided by 5. The answer is False.

All Posts
×

Almost done…

We just sent you an email. Please click the link in the email to confirm your subscription!